Nieuw Amsterdams Klarinet Kwartet
De vier heren zijn allen opgeleid aan het Conservatorium van Amsterdam en het is samenspel, hun liefde voor de hele klarinetfamilie en vooral het plezier in muziek maken wat hen samen tot het Nieuw Amsterdams Klarinet Kwartet, kortweg het NAKK maakt. Het kwartet is al elf jaar een graag gezien en geliefd ensemble op de Nederlandse muziekpodia.
Het NAKK werd in 2015 genomineerd voor de Grachtenfestivalprijs en presenteerde in 2017 in het Concertgebouw in Amsterdam haar debuut-cd “Ode aan Amsterdam”, gevolgd door de sequel “New Amsterdam Stories” in 2019. In 2021 presenteerde het ensemble haar door pers en publiek enthousiast ontvangen derde CD “Wunderhorns” met muziek van Gustav Mahler. De Volkskrant schreef hierover: “Het Nieuw Amsterdams Klarinet Kwartet weet wel raad met de ongekende rijkdom aan kleur en emoties van Mahler” en het NRC Handelsblad schreef: “De vier klarinettisten bereidden van alle Mahler-ingrediënten een album dat smaakt naar meer”.
Ook internationaal is het NAKK actief. Het ensemble maakte tournees naar landen met een bijzondere muziekcultuur, zoals Bulgarije, Portugal en Brazilië. De opgesnoven invloeden zijn terug te horen in de diverse gevarieerde programma’s. Muziek bij iedereen brengen is hetgeen waarin het NAKK het sterkst is: zo verraste het ensemble nietsvermoedende passagiers van de Amsterdamse tram 3 en konden lange rijen automobilisten genieten van een kort file-concert voor de open brug op de A1 bij Muiderberg
Voor de allerkleinste oren spelen de vier NAKKers de familievoorstelling Dromenblazers (i.s.m. Oorkaan) en Vreemde Vogels (i.s.m. het Koninklijk Concertgebouw), een muzikale wandeling door natuurgebieden van Staatsbosbeheer. Om hun enthousiasme voor de klarinet te delen geven zij regelmatig workshops aan jonge talenten en aan amateurmuziekverenigingen. De klarinet in al zijn hoedanigheden, voor iedereen van alle leeftijden en in alle mogelijke muziekstijlen laten zien en horen: dat zijn allemaal pijlers van het NAKK.
Het NAKK is altijd op zoek naar muzikale uitdagingen en bijzondere samenwerkingen. Met een eigenzinnige kijk op klassieke muziek en spontaniteit op het podium weet het ensemble al snel de harten van het publiek te veroveren!
Frédéric Chopin vergaarde roem als de romanticus met de gouden vingers. Minder bekend is Charles-ValentinAlkan, zijn collega wiens pianowerken behoren tot de moeilijkste ooit geschreven. Beiden waren virtuoze pianisten, vrienden én buren in het Parijs van de 19e eeuw. Zij vormen het decor voor een nieuw concertprogramma van het Nieuw Amsterdams Klarinet Kwartet. Verwacht een romantisch en virtuoos concert waarbij alle klarinetten uit de kast worden gehaald voor de lyrische klanken van Chopin en de duivels indrukwekkende capriolen van Alkan. Het NAKK vroeg Nederlands pianogrootheid Thomas Beijer om de stukken van Alkan te arrangeren.
Het verhaal gaat dat Chopin zo onder de indruk van Alkans technische virtuositeit was dat hij opmerkte dat Alkan “drie handen had in plaats van twee”. Gelukkig heeft het NAKK er samen acht!
Programma
Frédéric Chopin Grande Valse Brillante (Op. 34 Nr. 2), arr. W. van Merwijk
(1810-1849)
Frédéric Chopin Notturno (Op. 9 Nr. 2), arr. W. van Merwijk
Frédéric Chopin Valse (Opus 64 Nr. 1), arr. W. van Merwijk
Frédéric Chopin Valse (Opus 64 Nr. 2), arr. W. van Merwijk
Charles-Valentin Alkan Carnaval (Op. 74 Nr. 2), arr. T. Beijer
(1813-1888)
Charles-Valentin Alkan Chanson de la folle au bord de la mer (Op.31 Nr. 8), arr. T. Beijer
Charles-Valentin Alkan Gigue (Op. 24 Nr. 1), arr. T. Beijer
Charles-Valentin Alkan Le Festin d’Ésope (Op. 39 Nr. 12), arr. T Beijer
Charles-Valentin Alkan Uit Esquisses op.63:
Nr. 31: Début de quatuor,
Nr. 16: Fantaisie,
Nr. 3: Le legatissimo,
Nr. 2: Le staccatissimo,
Nr. 4: Les cloches,
Nr. 37: Scherzettino,
Nr. 36: Toccatina.
Arr. T. Beijer
Richard Galliano Fourire, arr. B. Faber
(1950-)
Yvette Horner Reine de musette, arr. B. Faber
(1922-2018)
FOTO: Feiko Koster