Selecteer een pagina

Haytham Safia Qu4rtet

24 maart 2024

Aanvang: 12:15

Het Haytham Safia Qu4rtet maakt volkomen unieke muziek die prettig in het gehoor ligt. De musici komen uit drie continenten, uit Oost en West, en nemen elk hun eigen invloeden mee: Arabisch, Westers klassiek, Soedanees, jazz, Balkan, blues, vrije improvisatie en meer. Ze traden op in concertzalen als het Concertgebouw in Amsterdam, De Centrale in Gent, Tivoli/Vredenburg in Utrecht, op festivals als Wonderfeel en de Jazzfietstour en in allerlei kleine concertseries. Ook werkten ze samen met Eric Vloeimans, Tineke Postma en Kristina Fuchs en het koor Coro Encanto. Het kwartet nam twee CD’s op: “Promises” en “Fresh Moods” en de digitale EP Labyrinth Escape. 

Haytham Safia – U’d en compositie
Haytham Safia, geboren in Kafr Yasif, Galilea, studeerde cum laude af aan de Academy of Music and Dance in Jerusalem. Na een internationale toernee met balletgezelschap Galili Dance vestigde hij zich in Nederland, waar hij carrière maakte met cross-over projecten. Zo trad hij op als solist bij het Nederlands Kamerorkest, het Nederlands Blazers Ensemble, Holland Symfonia en was hij muzikaal leider van het World Opera Lab. Samen met percussionist Osama Meleegi vormt hij U’duet en speelt hij in de band No Blues. Hij werkt regelmatig onderdeel uit van het Amsterdams Andalusisch Orkest, zoals in voorstelling “Hoe ik talent voor het leven kreeg” naar de roman van Rodaan al Galidi. Naast zijn eigen composities en de samenwerkingen staat hij bekend om zijn eigentijdse benadering van het traditionele u’d repertoire.  Hij heeft inmiddels 14 CD’s op zijn naam staan. 

Hanneke Ramselaar ‑ Hobo, althobo en arrangementen
Hanneke Ramselaar studeerde hobo bij Han de Vries aan het Conservatorium van Amsterdam. Zij maakte toernees met Orkater, Opera Trionfo, de musical “Joseph” en een Boudewijn de Groot programma met de band The Kik en remplaceerde bij talloze orkesten en ensembles. Recentelijk als eerste hobo met Cinema in Concert de soundtrack bij films als The Godfather, Love Actually en Home Alone. Sinds de oprichting in 2009 is Hanneke Ramselaar hoboïst van het Noordpool Orkest, dat optrad op North Sea Jazz en Pinkpop en de meest uiteenlopende artiesten begeleidde (Paul van Vliet, Jose James, Ellen ten Damme, Duncan Laurence, Elske deWall, Ed Kowalcyk, Zara McFarlane, Fresku, Maaike Ouboter, Karsu, Nynke Laverman, Jett Rebel, Amy Root, Thomas Azier e.v.a.), de Groninger Cultuurprijs won en twee CD’s uitbracht: “Radiohead, a Jazz Symphony” en (met Janne Schra) “Vasalis”. Een derde CD is in de maak. 

Eva van de Poll ‑ Cello
Eva van de Poll studeerde cello bij Dmitri Ferschtman, Michel Dispa en Ron Varon aan het Conservatorium van Amsterdam. Zij werkte mee aan talloze uitvoeringen op het gebied van film, dans, theater, wereldmuziek en hedendaagse kamermuziek, in binnen- en buitenland. Zo speelde zij met Plezant, Corrie van Binsbergen, het Escher Ensemble, Filmorkest Max Tak, Insomnio, het Carel Kraijenhof Ensemble en de Chris Hinze Combination. Als lid van tangostrijkkwartet Pavadita nam zij meerdere CD’s op en werkte samen met grootmeesters als bandoneonist Victor Villena, fado diva Maria de Fatima en de legendarische zanger Ibrahim Ferrer van Buena Vista Social Club. Verder speelt zij in The Klezmer Society, is zij lid van het trio To be Sung, en toerde zij met zanger Thé Lau en The Scene. 

Osama Meleegi -Percussie
De alom gewaardeerde bekende percussionist en sessiemusicus Osama Meleegi studeerde aan het College of Music and Drama in Khartoum, Soedan.  Hij komt uit een muzikale familie: zijn vader, Mohamad Gismallah Mogash, is een bekend violist en muziekdocent en al zijn acht broers zijn ook percussionist. Na zijn afstuderen werd hij lid van de beroemde bands Samandal en I’qd al Jalaad en eenmaal in Nederland speelde hij in de succesvolle Ethiopische band Minyeshu & Chewata. Samen met u’d-speler Haytham Safia vormt hij U’duet en speelt hij in de band No Blues. Ook werkte hij mee aan nieuwjaarsconcerten van het Nederlands Blazersensemble. Zelf bracht hij “Sudanese Afrobeats” uit, een CD met eigen composities.

 

FOTO: