Selecteer een pagina

Haytham Safia Qu4rtet

29 september 2024

Aanvang: 12:15

Het Haytham Safia Qu4rtet speelt nieuwe muziek waarin eeuwenoude tradities samenkomen: klassieke polyfonie, Arabische melodieën, Afrikaanse ritmes en improvisatie. Volkomen unieke muziek, die fijn is om naar te luisteren. Ze spelen in een bezetting die nooit eerder in de wereld vertoond is: u’d, (alt)hobo, cello en percussie. De musici komen uit drie continenten, uit Oost en West, en nemen elk hun eigen invloeden mee: Arabisch, Westers klassiek, Soedanees, jazz, Balkan, blues, vrije improvisatie en meer. Ze traden op in concertzalen als het Concertgebouw in Amsterdam, De Centrale in Gent, Tivoli/Vredenburg in Utrecht, op festivals als Wonderfeel en de Jazzfietstour en in vele kleine concertseries.

Haytham Safia – U’d en compositie

Haytham Safia, geboren in Kafr Yasif, Galilea, studeerde cum laude af aan de Academy of Music and Dance in Jerusalem. Na een internationale toernee met balletgezelschap Galili Dance belandde hij in Nederland, waar hij naam maakte met cross-over projecten en het traditionele u’d repertoire vernieuwde. Hij vormde zijn eigen bands en trad ook op als solist, bijvoorbeeld met het Nederlands Kamerorkest, het Nederlands Blazers Ensemble, Holland Symfonia en Capella Amsterdam. Daarnaast werkt hij vaak met het World Opera Lab, het Amsterdams Andalusisch Orkest en verschillende theatergroepen. Samen met percussionist Osama Meleegi vormt hij U’duet en speelt hij in de band No Blues. Hij heeft inmiddels 15 CD’s op zijn naam staan.

Hanneke Ramselaar ‑ Hobo, althobo en arrangementen

Hanneke Ramselaar studeerde hobo bij Han de Vries aan het Conservatorium van Amsterdam. Zij speelt in talloze orkesten en ensembles van allerlei pluimage. Zo maakte zij toernees met Orkater, Opera Trionfo, de musical “Joseph” en een Boudewijn de Groot programma met de band The Kik. Sinds de oprichting in 2009 is Hanneke Ramselaar hoboïst van het Noordpool Orkest, dat optrad op North Sea Jazz en Pinkpop en de meest uiteenlopende artiesten begeleidt, de Groninger Cultuurprijs won en twee CD’s uitbracht: “Radiohead, a Jazz Symphony” en (met Janne Schra) “Vasalis”. Een derde CD is in de maak. Sinds kort vormt zij een duo met Wietse Meinardi, orgel.

Eva van de Poll ‑ Cello

Eva van de Poll studeerde cello bij Dmitri Ferschtman, Michel Dispa en Ron Varon aan het Conservatorium van Amsterdam. Zij werkte mee aan talloze uitvoeringen op het gebied van film, dans, theater, wereldmuziek en hedendaagse kamermuziek, in binnen- en buitenland. Zo speelde zij met Plezant, Corrie van Binsbergen, het Escher Ensemble, Filmorkest Max Tak, Insomnio, het Carel Kraijenhof Ensemble en de Chris Hinze Combination. Als lid van tangostrijkkwartet Pavadita nam zij meerdere CD’s op en werkte samen met grootmeesters als bandoneonist Victor Villena, fado diva Maria de Fatima en de legendarische zanger Ibrahim Ferrer van Buena Vista Social Club. Verder speelt zij in The Klezmer Society, is zij lid van het trio To be Sung, en toerde zij met zanger Thé Lau en The Scene.

Osama Meleegi -Percussie

De alom gewaardeerde bekende percussionist en sessiemusicus Osama Meleegi studeerde aan het College of Music and Drama in Khartoum, Soedan.  Hij komt uit een muzikale familie: zijn vader, Mohamad Gismallah Mogash, is een bekend violist en muziekdocent en al zijn acht broers zijn ook percussionist. Na zijn afstuderen werd hij lid van de beroemde bands Samandal en I’qd al Jalaad en eenmaal in Nederland speelde hij in de succesvolle Ethiopische band Minyeshu & Chewata. Samen met u’d-speler Haytham Safia vormt hij U’duet en speelt hij in de band No Blues. Ook werkte hij mee aan nieuwjaarsconcerten van het Nederlands Blazersensemble. Zelf bracht hij “Sudanese Afrobeats” uit, een CD met eigen composities.

PROGRAMMA

1. Whatever You Want

2. Sinaan

3. So What / solo Cello

4. Ma Dam (duet u’d-percussie)

5. Le, 6. Vision

Pauze

6. No Sweat

7. Hello Africa

8. Moments of Relief

9. The Road

10. Seven

11. Secrets in the Heart

12. Having Fun

FOTO: Jelmer de Haas