Selecteer een pagina

Decameron Ensemble

25 februari 2024

Aanvang: 12:15

Dolci Pensieri; Italiaans voor zoete gedachten.

In dit programma brengen wij vier seculiere cantates ten gehore die de gedachten en verlangens van geliefden verklanken. We horen de in de steek gelaten geliefde  in de cantates Nel dolce del Oblio van G.F. Händel en Quel Vago seno O Fili van J.A. Hasse. We verkennen de gevoelens van de geliefde die verteerd wordt door zijn eigen jaloezie in de cantate Ardo e ver per te d’Amore van A. Scarlatti en tenslotte spelen we voor u de prachtige cantate Orphee van J.Ph. Rameau, gebaseerd op de mythe over Orpheus. De luisteraar wordt meegenomen naar het moment waarop Orpheus aan zijn triomftocht bezig is nadat hij Euridice uit de onderwereld heeft gered. De cantate beschrijft het moment dat hij haar vervolgens toch nog voorgoed verliest omdat hij tegen beter weten in, zichzelf niet kan beheersen en achterom kijkt naar Euridice.
We nodigen u van harte uit met ons mee te reizen naar deze wereld vol Dolci pensieri.

Het Decameron ensemble richt zich op het uitvoeren van repertoire voor Sopraan, blokfluit en basso Continuo op (kopieën van) historische instrumenten. Het doel van het ensemble is om deze oude muziek op een frisse manier te laten klinken in de moderne tijd. Het ensemble werd in 2020 opgericht door studenten van het Utrechts conservatorium en heeft sindsdien concerten gegeven op diverse locaties in Nederland. In januari 20222 waren zij finalisten tijdens de Rheinsberger Hofkapelle competitie. In december 2022 waren zij prijswinnaars van het Tel Aviv blokfluit festival
Rianne Helmus (Drachten, 1996) kreeg haar eerste blokfluitlessen op zesjarige leeftijd van Dinie Goedhart aan blokfluit instituut Flauto Nuovo in het Friese Foudgum. Zij studeerde blokfluit bij Heiko ter Schegget aan het Utrechts conservatorium waar ze in 2021 de afstudeerde. Momenteel studeert Rianne Historische Fagot bij Benny Aghassi aan het conservatorium van Amsterdam. Eerder studeerde zij docent muziek aan het Prins Claus conservatorium te Groningen waar ze in 2018 haar bachelor behaalde. Naast haar werk als blokfluitist en fagottist met diverse ensembles, is zij een gepassioneerd muziekdocent en geeft zij blokfluitles op verschillende locaties in Friesland.

Sevastianos Motorinos De Griekse klavecinist (1993) heeft al op vele plekken opgetreden waaronder; The Athens music hall, De Griekse Nationale operagebouw, het Athene Barok festival, de Fring van het FOMU Utrecht, de Kameropera van St.. Petersburg en Tivoli Vredenburg. In 2020 sloot hij zijn klavecimbel af aan de Ionian University en in juni 2022 gaf hij zijn Master concert aan het HKU Utrechts conservatorium. Tijdens zijn studietijd in Griekenland deed hij tweemaal een uitwisselingsprogramma aan het Utrechts conservatorium en het Koninklijk conservatorium den Haag. Sevastianos was finalist tijdens d Gianni Gambi klavecimbel competitie 2022 in Pesaro. Hij won de Prix special d’Or tijdens de internationale muziekcompetitie Parijs in 2019.

Marta Jimenez Ramirez (Spanje 1998) studeerde gedurende vier jaar klassieke cello aan de Hochschüle für Künste in Bremen bij haar docent Viola de Hoog. Later verhuisde zij naar Utrecht om daar haar studie in klassieke- en barokcello te kunnen voortzetten bij Viola de Hoog. Marta speelde in diverse orkesten waaronder Orquestre Sinfonica de Malaga, JOPMA, JOBA, das Junge Philharmonisches Orchester Niedersachsen en Kammerensemble Konsonanz.

Anna-Julia David sopraan (Toronto 1994) studeerde bij Karin van der Poel aan het Utrechts conservatorium, waar zij in 2022 haar Master diploma behaalde. In Nederland heeft Anna Julia o.a. opgetreden in Tivoli Vredenburg en als solist tijdens diverse Bach cantates in de Utrechtse Geertekerk. In Canada heeft Anna-Julia als solist opgetreden met Schola Cantorum en het Tafelmusik ensemble. Ze heeft masterclasses gevolgd bij sopraan Lynne Dawson, bij Peter Harvey, Ann Monoyios en counter-tenor Daniel Taylor. Anna-Julia heeft meerdere prijzen gewonnen bij zang festivals in Toronto en heeft de Heely family studiebeurs en de Cormac Robbin memorial school studiebeurs ontvangen. Naast haar zangopleiding heeft zij ook een bachelor graad in Human Biology van de universiteit van Toronto.

Programma:

‘Dolci Pensieri’ 

 

A.Scarlatti (1660-1725)                 Ardo e ver per te d’Amore (H. 62) ‘11
                                                         Aria lento – Recitativo – Aria Andante

G.F. Handel (1685-1759)              Nell Dolce dell’ oblio (Hwv 134) ‘8:30

Durante (1684-1755)                    Sonata per Cembalo nr. 1 in G minore

J.A. Hasse (1699-1783)                 Quel Vago Seno ‘20
                                                         Recitativo – Aria – Recitativo – Aria

Pauze:

A.Vivaldi (1678-1741)                    All’ ombra di sospetto (RV 687)
                                                         Recitativo – Aria Larghetto – Recitativo – Aria Allegro

 

Ph. Telemann (1681-1767)           Die Zufriedenheid Uit 6 moralische cantaten TWV 20:20
                                                          Mutig – Recitatief – Lustig

Marcello (1686-1739)                    Sonata a flauto solo con basso nr. 2 in D minore (S 762)
                                                         Adagio – Allegro – Largo – Allegro

G.F Handel (1685-1759)               Mi Palpita il Cor ‘14
                                                         Recit – Aria Allegro – Recit – Aria – Recit – Aria Allegro

 

FOTO: