Selecteer een pagina

Amsterdam Wind Quintet

24 september 2023

Aanvang: 12:15

Het Amsterdam Wind Quintet is opgericht in 2006 en geeft sindsdien niet alleen kamermuziekconcerten door heel Nederland maar heeft ook een internationale reputatie weten op te bouwen. Hoogtepunten waren concerten in het bijzijn van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix, diverse optredens in het Koninklijk Concertgebouw te Amsterdam en diverse live optredens voor o.a. het Radio 1 programma Vroege Vogels en Radio 4. In 2014 en 2017 toerde het ensemble door China waar het o.a. optrad in het National Centre for the Performing Arts in Beijing. In 2016 maakte het kwintet in het kader van zijn10-jarig jubileum een concerttournee door Polen. Ook concerten in Duitsland en België stonden regelmatig op de concertagenda.
Naast het spelen van het concert repertoire voor blaaskwintet gaat het ensemble graag projecten aan met andere kunstdisciplines. Het ensemble hecht veel waarde aan het uitvoeren van Nederlandse en hedendaagse muziek. Om ook de nieuwe generatie in aanraking te laten komen met klassieke muziek speelt het Amsterdam Wind Quintet ook regelmatig kinderconcerten. 

James Aylward werd in Australie geboren en begon op 13-jarige leeftijd met fagot spelen. In 2004 begon hij aan zijn master studie in Amsterdam. Hij bleef na zijn studie in Nederland en werkt als remplaçant bij alle grote Nederlandse orkesten. Hij speelt ook graag hedendaagse muziek. 

Paloma de Beer is een bevlogen muzikant met grote liefde voor de hobo maar ook voor muziek in het algemeen. Zij geeft muzieklessen waarbij de ontwikkeling van de creativiteit en muzikaliteit van leerlingen voorop staat. Zij studeerde aan de conservatoria van Den Haag en Amsterdam. 

Hanka Clout kreeg haar eerste pianolessen van Yvonne Stachowska, haar moeder. Tijdens haar gymnasiumstudie (Rolduc) startte zij haar pianostudie aan het Conservatorium van Maastricht; vier jaar later kwam daar de opleiding klarinet bij aan het Conservatorium van Amsterdam. Sinds 2006 is Hanka als (bas)klarinettist verbonden aan het Noord Nederlands Orkest. 

Heidi van Loo (vervangt Margreet Mulder)studeerde hoorn aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en aan de ArtEZ Hogeschool voor de kunsten in Zwolle. Heidi remplaceert regelmatig bij de grote symfonieorkesten in Nederland en is werkzaam als hoorndocente. 

Tom Sargeaunt (vervangt Tim Wintersohl) leerde fluit spelen van zijn vader, die hem op het gehoor leerde spelen. Hij studeerde aan de Royal Academy of Music in Londen. Tom werkt regelmatig met de grote orkesten in Nederland, houdt ook va kamermuziek en speelt regelmatig met het Intercontinental Ensemble.

Fantastische Verhalen 

Magische muziek voor blaaskwintet

 

Magische verhalen, mythes en vertellingen zijn sinds honderden jaren een grote inspiratiebron voor veel kunstenaars van alle disciplines geweest. De aantrekkingskracht van deze verhalen ligt in hun algemeen menselijke betekenis. Vaak lijken deze op het eerste gezicht sprookjesachtig, komisch, gruwelijk of gewoon absurd maar bij nader inzien blijkt er altijd een diepere wijsheid in te zitten.  

Het Amsterdam Wind Quintet heeft een programma samengesteld waarin het publiek wordt meegevoerd in de wereld van machtige goden, magische bovennatuurlijke wezens en absurde karakters.  

 PROGRAMMA 

W.A. Mozart:                  Ouverture Die Zauberflöte
1756 – 1791

L van Beethoven:         Variaties op Là ci darem la mano voor fluit, klarinet,
1770 – 1827                   fagot 

G. Mahler:                     Drie Liederen uit Des Knaben Wunderhorn
1860 – 1911

E. Grieg:                         Peer Gynt Suite
1843 – 1907

 PAUZE

M. Ravel:                        Ma Mère l’Oye
1875 – 1937

A. Dvorak:                      uit Rusalka: Song to the Moon
1841 – 1904

M. Arnold:                      Three Shanties
1921 – 2006

 

FOTO: Anne Meyer