Adam Quartet

Het ADAM Quartet maakt deel uit van de Nederlandse Strijkkwartet Academie (NSKA), waar het sinds 2022 de voltijds tweejarige postacademische opleiding volgt. Sinds hun afstuderen aan het Conservatorium van Amsterdam in 2020 maakt het kwartet deel uit van de Nederlandse Strijkkwartet Academie (NSKA) waar zij worden begeleid door artistiek leider Marc Danel en tot nu toe masterclasses ontvingen van o.a. Eberhard Feltz, Pavel Fischer, Luc-Marie Aguera, Gary Hoffman en Daniel Rowland. In 2023 is het kwartet geselecteerd om deel uit te maken van het Music Cultural Heritage Talent Platform (MERITA) en in 2024 zullen zij Artist in Residence zijn tijdens de Zeister Muziekdagen.
Vol lef en enthousiasme debuteerde ADAM op de grote Nederlandse podia en festivals, zoals Het Concertgebouw, Tivoli Vredenburg, Strijkkwartet Biënnale Amsterdam, Grachtenfestival, Stift Festival, Klassifest, Down the Rabbit Hole, het Storioni Festival International Music Sessions, Internationaal Kamermuziekfestival Schiermonnikoog, Gaudeamus, in grote zalen zoals de Nationale Opera, Muziekgebouw aan ‘t IJ, en de MIRY concertzaal te Gent. In 2021 ontving het kwartet het Strijkkwartet Stipendium van het Kersjes Fonds.
Het ADAM Quartet ontving masterclasses van leden van onder andere Quatuor Danel, Quatuor Ébène, Ysaÿe Quartet, Quartetto di Cremona en het Jerusalem Quartet.
Het eigentijdse perspectief van het ADAM Quartet heeft al tot veel interessante samenwerkingen en crossover-programma’s geleid waarbij ze met veel plezier andere muziekstijlen en disciplines verkennen.
Naast het traditionele repertoire brengt het kwartet graag muziek van hedendaagse componisten in première. Met een frisse blik zoekt het ADAM Quartet naar manieren om haar eigen licht te laten schijnen op het strijkkwartet en daarbij trouw te blijven aan de essentie van het genre. Het ADAM Quartet is te gast geweest bij televisie- en radio- uitzendingen zoals Podium Witteman, AVROTROS, NPO Radio 4, Spiegelzaal en de Muziekfabriek.
Margot Kolodziej (Leiden, 1993) begon op zevenjarige leeftijd met vioolspelen. In 2011 werd zij toegelaten op de School voor Jong Talent, onderdeel van het Koninklijk Conservatorium te Den Haag, waar zij lessen volgde bij Koosje van Haeringen. In 2012 begon Margot aan de Bacheloropleiding van het Conservatorium van Amsterdam. Daar studeerde zij bij Kees Koelmans. Na in 2016 haar Bachelordiploma te hebben behaald, werd zij toegelaten tot de Master waar zij studeerde bij Ilya Grubert.
Margot gaf meerdere solistische optredens met onder andere het Orkest van het Groene Hart, Symfonieorkest Rijnstreek en leden van het Nederlands Kamerorkest. Ze was concertmeester van het Nationaal Jeugdorkest, plaatsvervangend aanvoerder tweede violen van het Gustav Mahler Jugendorchester en academist bij het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Nederlands Kamerorkest. Naast haar optredens met het ADAM kwartet is, maakt zij deel uit van rebellencollectief Pynarello, kamermuziekensemble Project 5 en is zij actief als remplaçant bij het Nederlands Kamerorkest, het Asko|Schönberg Ensemble, het Nederlands Philharmonisch Orkest en Phion.
Margot werd uitgenodigd voor masterclasses en festivals, zoals de BMI Performance Artist Masterclasses in Berlijn (2019), de Internationale Masterclasses Apeldoorn (2017), Suonarte Masterclasses (2016), Branimir Slokar Academy (2017), Festival Jong Talent Schiermonnikoog (2022), Grachtenfestival (2021), Storioni Festival (2021), Stift Musical Encounters (2021), waar zij onder andere masterclasses ontving van Ivry Gitlis, Liviu Prunaru, Ilya Grubert, Philippe Graffin, Emmy Verheij, Dmitri Ferschtman, Marc Danel en Vera Beths.
Margot speelt op een viool gebouwd door Ettori Soffriti in 1927. Deze viool is haar aangeboden door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.
Hannelore De Vuyst (Wetteren, België 1995) begon haar studie in 2012 aan School of Arts, Conservatorium te Gent bij docent Alessandro Moccia. Tijdens haar bachelor-opleiding ging ze in 2015 op Erasmusuitwisseling naar de F. Liszt Academy in Boedapest waar ze les kreeg van Katalin Kokas en Barnabás Kelemen. Vervolgens zette ze haar reis voort en werd ze toegelaten tot de masteropleiding aan het Conservatorium van Amsterdam in de klas van Johannes Leertouwer. Hier behaalde ze haar diploma in mei 2019. Als vervolg op haar studie werd Hannelore aangenomen als academiste bij het Sinfonieorchester Aachen. Tevens heeft ze een opleiding barokviool gevolgd aan het Conservatorium van Amsterdam bij docent Antoinette Lohmann. Ze maakt deel uit van verscheidene theatervoorstellingen, waaronder Klassiek to Go en speelt bij orkesten zoals Pynarello, Antwerp Symphony Orchestra en Gustav Mahler Jugendorchester. Ook legt ze zich graag toe op het lesgeven aan (jonge) kinderen.
Hannelore werd in 2018 tijdens haar masteropleiding tweede violiste bij het ADAM Quartet, het ensemble waarmee ze haar passie voor kamermuziek helemaal waarmaakt. Daarnaast benadert Hannelore graag het muziekspectrum zo breed mogelijk, van barokviool tot eigentijds studiowerk. Daarbij is een grote inspiratiebron om bruggen te creëren tussen verschillende (wereldlijke) socio-culturele interacties en kunstvormen.
Hannelore speelt met een strijkstok, gemaakt door F. Lotte die gefinancierd werd met de steun van Stichting Eigen Muziekinstrument (SEM).
Minna Svedberg
De Zweedse altvioliste Minna Svedberg groeide op in een muzikaal gezin in Stockholm en heeft een breed professioneel netwerk opgebouwd door heel Europa, maar is nu gevestigd in Amsterdam, Nederland. Ze studeerde bij Lars Anders Tomter aan de Koninklijke Deense Muziekacademie in Kopenhagen, aan de Hochschule für Musik “Hanns Eisler” Berlijn en aan het Conservatorium van Amsterdam bij Nobuko Imai en Marjolein Dispa. Ze was een permanent lid van het European Union Youth Orchestra 2010-2014, en deze ervaring heeft zowel haar muzikale als professionele leven enorm gevormd.
Minna gelooft sterk in de gemeenschapsvormende kracht van muziek en heeft gewerkt als docent altviool en viool bij het Sistema Europe Youth Orchestra, El Sistema Stockholm en MusikSak Aarhus.
Ze heeft een vaste baan bij het Noorse Radio Orkest en onderhoudt tegelijkertijd een actieve freelance carrière in Kopenhagen, Amsterdam en Londen. Ze speelt regelmatig met orkesten als het Deens Nationaal Symfonie Orkest, het Nederlands Kamerorkest, Pynarello, het City of Birmingham Symphony Orchestra en het Philharmonia Orchestra.
Minna is een fervent kamermuzikant en maakt ook deel uit van het ensemble van het Equinox Chamber Music & Dance Festival in Kopenhagen.
Minna bespeelt een altviool van Celestino Farotto, gebouwd in 1950, genereus in bruikleen van Dextra Musica
Renée Timmer (Groningen, 1994) begon op haar vierde met cellolessen die ze kreeg van Alexandra Vierkant in Groningen. In 2012 begon zij haar studie aan het Conservatorium van Amsterdam bij Maarten Mostert. Vervolgens rondde ze haar master bij Mick Stirling af in 2019. Ze was aanvoerder van de cello sectie in het Nationaal Jeugd Orkest en volgde als solist masterclasses bij o.a. Dimitri Ferschtman, Frans Helmerson, Torleif Thedéen, Jakob Koranyi en Reinhard Latzko. Al tijdens haar studie wilde ze zich ontwikkelen als een zo veelzijdig mogelijke celliste. Zo speelt ze graag moderne en hedendaagse muziek, remplaceert bij verschillende professionele orkesten, werkt samen met andere kunstvormen en speelt in verschillende stijlen om zo de grenzen van (de klassieke) muziek op te zoeken. Naast het ADAM Quartet speelt ze met veel plezier in meerdere samenstellingen en orkesten. Zo maakt ze deel uit van het kamermuziekensemble Project 5 en doet projecten met met Cello octet Amsterdam en Pynarello. Als remplaçant speelt ze in het Radio Filharmonisch Orkest, Noord Nederlands Orkest en Phion.
Renée speelt op een cello gebouwd door Hein Woldring, gefinancierd met steun van de Stichting Eigen Muziekinstrument. Haar strijkstok is haar ter bruikleen gesteld door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.
Programma
Joseph Haydn Strijkkwartet opus 76 no 2 in d mineur
1732-1809
Wood Works Swedish Folksongs
Ack Varmeland, du skona
Dance from Vendsyssel
pauze
Felix Mendelssohn Strijkkwartet opus 13 no. 2 in a mineur
1809-1847
Aleksandra Vrebalov My Desert, My Rose
1970-

FOTO: Juri Hiensch