Tobias Borsboom

 Tobias Borsboom

“Ik ben een romanticus, als pianist en als mens. Ik ken het verlangen om te verdwalen, altijd nieuwsgierig, met een open blik voor het onbekende.” 

Tobias Borsboom is één van Nederlands bekendste jonge pianisten van dit moment. Bekendheid verwierf hij met een dubbele nominatie voor de Dutch Classical Talent Award. Deze award werd hem in 2015 uitgereikt. Met violist en duopartner Piotr Jasiurkowski won hij de publieksprijs. Ook toerde hij als solist in Gershwins Pianoconcert in F met het Nederlands Studenten Orkest, en recent met zijn soloprogramma 'Wanderer' in Polen en Indonesië.

Tobias is een veelgevraagd pianist op velerlei podia en festivals als het Storioni Festival, het Internationaal Kamermuziek Festival Utrecht, het Wonderfeel festival, My First Festival en The International Holland Music Sessions. Zijn solorecitals geven blijk van zijn belangstelling voor hedendaagse muziek en zijn debuutalbum Wanderer (Label 7 Mountain Records, 2017) is met veel lof in de pers en media onthaald. Tobias toont zich een veelzijdig musicus, die ook op het gebied van kamermuziek zijn sporen ruimschoots heeft verdiend.

Sinds 2017 werkt Tobias Borsboom intensief samen met celliste Pamela Smits, als gastprogrammeur van de concertserie Vriendenconcerten in de Zuiderkerk van Amsterdam. Met pianoduo partner Yukiko Hasegawa organiseert Tobias concerten onder de naam Podium Pianoboom in Den Haag en omstreken en zij speelden in samenwerking met Operagroep The Fat Lady de Carmina Burana van Carl Orff. Ook gaat hij graag de samenwerking aan met andere theater- en kunstvormen. Voor seizoen 2018-2019 loopt in samenwerking met theaterproductiehuis Oorkaan ( Meneer Tobias en het zwarte monster ) een muziekvoorstelling voor kinderen vanaf vier jaar. Daarnaast is hij deel van gezelschap Theatre-Hotel Courage dat in 2017 de Nederlandse theaters aandeed met A room with a view. Met celliste Lidy Blijdorp speelt hij enkele zeer succesvolle vertelconcerten, waaronder Zomerdag in Parijs, Het tumult van de tijd en Mata Hari, waarvan de laatste is geschreven en wordt verteld door Jan Brokken. De achterliggende jaren was Tobias eveneens prijswinnaar op concoursen als het YPF Piano Competition, het Concertgebouw Entree Kamermuziek Concours en het Prinses Christina Concours en meer. Hij voltooide in 2013 zijn master-opleiding aan het Conservatorium van Amsterdam bij Jan Wijn. Daarvoor studeerde hij aan de Jong talent afdeling van het Utrechts Conservatorium bij Paolo Giacometti. Hij volgde masterclasses bij internationaal gerenommeerde musici als Maria João Pires, Klaus Hellwig, Georg Friedrich Schenck, Geoffrey Douglas Madge en Jan Boguslaw Strobel. Naast zijn gevarieerde drukke concertleven werkt Tobias Borsboom aan het Conservatorium van Amsterdam als correpetitor.

PROGRAMMA

Franz Liszt – Années de pélèrinage, Suisse: “Vallée d'Obermann”

Leopold Godowski – Java suite: “In the Kraton” & “Borobudur in moonlight”

Aspasia Nasoupoulou – Invisible cities: “Eudoxia” (2012)

Piet Swerts – Prélude. “Le jardin à Giverny” (2003)

PAUZE

Claude Debussy – Estampes: “Pagodes”, “La soirée dans Grenade” & “Jardin sous la pluie”

Franz Liszt – Venezia e Napoli: “Gondoliera”, “Canzone” & “Tarantella”

Laatst aangepast opvrijdag, 13 april 2018 17:25

Concert informatie

  • Datum: zondag, 28 oktober 2018
  • Tijd: 12:15 uur
  • Ticket: € 17,50; kinderen tot 15 jaar € 5,--
  • Locatie: Landgoed Daelenbroeck, Herkenbosch

 

Muziek moet het vuur doen ontvlammen
uit het hart van mannen, en tranen
brengen in de ogen van vrouwen.

Ludwig van Beethoven 1770-1827