Eolian Ensemble

Het Eolian Ensemble, opgericht in 2004, is een piano-blaaskwintet. Gedreven door de passie voor kamermuziek richt het ensemble zich op concerten voor sextet en kwintet in concertzalen. Tevens heeft het Eolian Ensemble zich gespecialiseerd in het geven van kindertheatervoorstellingen in samenwerking met diverse acteurs en regisseurs waaronder Edwin Rutten, Beppe Costa en Gijs de Lange. In het voorjaar van 2009 en 2012 speelde het Eolian Ensemble in opdracht van "Oorkaan" de kindervoorstelling de Verb(l)azing in samenwerking met "Orkater". Tevens speelde het Eolian Ensemble in haar verleden meerdere kindertheatervoorstellingen in opdracht van het sociaal maatschappelijk activiteitenprogramma van het Nederlands Philharmonisch Orkest. Op 10 oktober 2010 speelde het Eolian Ensemble live voor radio 4 Het Zondagochtendconcert in de kleine zaal van Het Concertgebouw te Amsterdam. Het Eolian Ensemble stond zowel voor haar reguliere concerten als kindertheatervoorstellingen in de volgende zalen: Concertgebouw Amsterdam, Toonzaal Den Bosch, Chassé Theater Breda, Frits Philipszaal Eindhoven, Lindengrachtfestival Alkmaar en de Stadsgehoorzaal Leiden. Tevens was het Eolian Ensemble diverse malen live op Radio 4 te horen. De musici werken in vast dienstverband of als freelancers in diverse orkesten waaronder Holland Symfonia, het Radio Filharmonisch Orkest, het Symfonie Orkest Vlaanderen en het Residentie Orkest (www.eolianensemble.nl).

Karin Leutscher, fluit, geboren 1974 te Haarlem, studeerde vanaf 1994 aan het Conservatorium van Amsterdam bij professor Harrie Starreveld. In 1999 rondde zij haar eerste fase opleiding af met het hoogst mogelijke puntenaantal. Karin vervolgde haar studie in de tweede fase opleiding en slaagde cum laude in 2001. In 2001 ontving zij een studiebeurs van het Prins Bernhard Culuurfonds om lessen te kunnen volgen bij Jacques Zoon te Berlijn. In de periode van 2006 tot 2013 had Karin een vaste aanstelling als piccoloïste en fluitiste bij het Holland Symfonia. Inmiddels remplaceert  zij als freelancer veelvuldig bij verschillende beroepsorkesten waaronder het Balletorkest en het Gelders Orkest. Karin maakt deel uit het van het Oneiros Ensemble en vormt een duo met harpiste Liesbeth Vreeburg. Naast de reguliere concertpraktijk, werkt Karin regelmatig mee aan muziektheaterproducties. 

Arco van Zon studeerde hobo in Amsterdam en Salzburg bij Jan Spronk en Lothar Koch. Masterclasses volgde hij onder meer bij Han de Vries, Maurice Bourgue, Hansjörg Schellenberger en het Ensemble Intercontemporain de Paris. Tijdens zijn studie behaalde Arco de eerste prijs op het hoboconcours van de Stichting Jong Muziektalent Nederland. Met het trio Triller won Arco de eerste prijs op het internationale kamermuziekconcours van Colmar, Frankrijk, en met het Farkas blaaskwintet behaalde hij de eerst prijs op het nationale kamermuziekconcours te Almere. Sinds 1998 is Arco als eerste hoboïst verbonden aan het European Union Chamber Orchestra waarmee hij ook solistisch optreedt. Zo speelde hij het afgelopen seizoen solo in Chili, Peru, Engeland en Nederland. In april 2010 vertolkte Arco de solosonate BWV 1033 van J.S.Bach in het televisieprogramma “Vrije Geluiden”. Als kamermuziekdocent is Arco sinds 2002 verbonden aan de zomercursus Woudschoten.
 
Cécile Rongen, klarinet, sloot in november 2005 de Masteropleiding aan het Conservatorium van Amsterdam af bij George Pieterson. Na 2 jaar in het Nationaal Jeugd Orkest te hebben gespeeld, trad zij vervolgens op in het European Union Youth Orchestra en het Schleswig-Holstein Musik Festival Orchester en werkte met o.a. Bernhard Haitink, Lorin Maazel en Vladimir Ashkenazy. Van 2006 t/m 2008 had Cécile een aanstelling als klarinettiste/basklarinettiste bij het Radio Filharmonisch Orkest. Regelmatig remplaceert Cécile bij andere orkesten zoals het Koninklijk Concertgebouw Orkest, het Nederlands Philharmonisch Orkest en Holland Symfonia. Cécile was van 2009 tot de zomer van 2013 werkzaam op de afdeling educatie van het Muziek Centrum van de Omroep in Hilversum. Van 2013 tot 2016 werkte Cécile bij Mocca, het Expertisecentrum voor Cultuureducatie in Amsterdam. Sinds 2008 is Cécile docent, studiecoach en stagebegeleider aan het Utrechts Conservatorium, waar ze sinds september 2017 de functie van Studieleider Contextual Studies vervult.
 
Lies Molenaar, hoorn, studeerde af aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen bij Prof. Vercruysse. Daarna vervolmaakte ze haar Masterdiploma bij Prof. Hoekmeijer in Amsterdam en Prof. Orval in Trossingen. Ze toerde meermaals door Europa met het European Union Youth Orchestra onder leiding van ondermeer Vladimir Ashkenazy en Bernard Haitink. Sinds 2005 is ze vast verbonden als derde hoorn aan Het Symfonie Orkest Vlaanderen o.l.v. Etienne Siebens. Daarnaast werkt ze freelance o.a. bij het Residentie Orkest, Radio Kamer Filharmonie, het Nederlands Philharmonisch Orkest,  Brabants Orkest, het Gelders Orkest, Holland Symfonia, het Asko׀Schönberg, het Orkest van het Oosten en het Mertopole Orkest. Bovendien werkt ze regelmatig in het buitenland bij Vlaams Radio Orkest, Nationaal Orkest van België, de Vlaamse Opera, het European Chamber Orchestra en de Philharmonie de Luxembourg.
 
Birgit Strahl, fagot, begon aan haar fagotstudie in 1993 bij professor Claus Boden aan de Hochschule für Musik in Keulen. Zij kreeg een studiebeurs om in Göteborg en in Stockholm haar studie voort te zetten. Daarna behaalde zij in Keulen haar "Konzertexamen", het diploma voor solisten. Als freelancer werkte zij na haar studie in Duitsland en Zweden. In 1998 werd zij solofagottiste van het symfonieorkest van de NorrlandsOperan in Umeå, Zweden. Sinds 2003 is zij fagottiste van het Radio Filharmonisch Orkest te Hilversum. Regelmatig werkt zij in ensembles als het Asko׀Schönberg, het Hexagon Ensemble en Trio Canteloube.

 

PROGRAMMA

W.A. Mozart (1756-1791)
Ouverture Nozze di Figaro 

F. Mendelssohn- Bartholdy (1809-1847)
Quintette en Mi b Majeur 
d’après le Quatuor à cordes op 12 nr 1
1. Adagio non troppo, allegro non tardante
2. Canzonetta, allegretto
3. Andante espressivo
4. Molto allegro e vivace
 
PAUZE
 
F. Farkas (1905-2000)
Antiche Danze Ungheresi   
1. Intrada     
2. Slow Dance     
3. Shoulder-blade dance     
4. Chorea     
5. Leaping Dance
 
J. Ibert (1890-1962)   
Trois pieces brèves 
1. Allegro
2. Andante     
3. Assez lent, allegro scherzando
 
H. De Groot (1897-1986)
In Holland Staat een Huis   
- Introductie en thema     
- Siciliana     
- Habanera     
- Reel     
- Blues     
- Tarantella
 
A. Piazolla (1921-1992)
Libertango 

 

Laatst aangepast opdinsdag, 10 april 2018 16:05

Concert informatie

  • Datum: zondag, 26 november 2017
  • Tijd: 12:15 uur
  • Ticket: € 17,50; kinderen tot 15 jaar € 5,--
  • Locatie: Landgoed Daelenbroeck, Herkenbosch

 

Muziek moet het vuur doen ontvlammen
uit het hart van mannen, en tranen
brengen in de ogen van vrouwen.

Ludwig van Beethoven 1770-1827