Bas Verheijden

www.stefanfotografie.nl www.stefanfotografie.nl

BAS VERHEIJDEN - piano
In 1997 won hij de 2e prijs en Persprijs op het Internationale Pianoconcours Scheveningen. Hiermee nam zijn carrière vaste vorm aan. In 2017 viert hij daarom zijn 20-jarig jubileum als pianist met twee speciale recitalprogramma’s: DE LAATSTE NOTEN en VARIATION&DANCE. Beide programma’s bevatten meesterwerken die hij al 20 jaar dicht bij zijn hart draagt, maar ook verrassende onbekende muziek: zijn signature dish..
In 1998 won hij met het Pianoduo Verheijden-Van Oosterum het Vriedenkransconcours van de Vereniging vrienden van het Concertgebouworkest. In 1999 behaalde hij met onderscheiding bij Jan Wijn zijn Master of Music, waarna hij als eerste Nederlander ooit werd aangenomen aan de befaamde Accademia Pianistica incontri col Maestro in Imola.

RACH 3
In 2000 vestigde Verheijden definitief zijn naam door op dertien achtereenvolgende dagen Rachmaninovs beruchte 3e Pianoconcert uit te voeren in vrijwel alle zalen van Nederland met het Nederlands Studenten Orkest onder leiding van Roland Kieft. Van de uitvoering in Het Concertgebouw (dag 12) werd een live-cd opgenomen (zie de muziekspeler onderaan de taakbalk voor deze opname). In 2001 werd Verheijden uitgenodigd om een week lang masterclasses te volgen bij Maria João Pires. De AVRO maakt hiervan een documentaire.

EIGEN GELUID
In de afgelopen 20 jaar heeft Bas Verheijden zich altijd ingezet voor onbekend, maar verrassend goed repertoire dat onterecht in de zijlijn belandde. Zo heeft hij componisten als Chaminade, Gernsheim, Kabalevsky, Juon, Taneyev, Hummel, Enescu, Orthel en zelfs zeer onbekende composities van niemand minder dan Tchaikovsky (18 Pieces Opus 72) weer uit het stof gehaald. Waarschijnlijk is er geen andere pianist in Nederland die zo veel wereldpremières van dit soort muziek op youtube heeft staan. In 2009 bracht Verheijden het Pianoconcert van de geweldige Nederlandse componist Alexander Comitas in première. Comitas droeg dit stuk op aan Verheijden. Onbekende muziek goed voor het voetlicht brengen vergt – nog meer dan bij bekend repertoire – een grote fantasie en een uitgebreid palet aan kleuren. Dat zijn kwaliteiten waar Bas Verheijden vaak om wordt geroemd. Ook als hij bekende werken speelt, zet hij zijn fantasie en kleurgebruik in om steeds een heel eigen geluid te creëren: weg met de kopieermachine, leve de variatie!!

BAS VERHEIJDEN & FRIENDS
In de Grote Kerk in Driebergen (zijn “studeerkamer”, waar zijn concertvleugel staat) heeft Verheijden de kamermuziekserie VERHEIJDEN&FRIENDS opgezet. Naast een jaarlijks kinderconcert zal hij daar dit jaar onder andere het eerste Pianoconcert van Chopin in kamermuziekversie, Schuberts laatste Sonate en Winterreise uitvoeren.

VEELZIJDIG
Bas Verheijden heeft er altijd voor gekozen om naast zijn solo-optredens veel kamermuziek te spelen. In 2004 verscheen een dubbel-cd van Verheijden en Liza Ferschtman die een 10 kreeg in de Luister. Verheijden  maakt deel uit van THE ATLANTIC TRIO  In 2015 verscheen hun cd LE SALON DE CHAUSSON met pianotrio’s van Chausson en Chaminade. Ook deze werd zeer enthousiast ontvangen in o.a. de Luister. Met Maarten Jansen – cello - vormt Verheijden duo Verheijd&Jansen. Ook trad hij op met onder meer het Parkanyi Kwartet en kort geleden zelfs voor het eerst als liedbegeleider bij bariton Maarten Koningsberger. Ook heeft Verheijden inmiddels een aardige verzameling arrangementen op zijn naam staan: transcripties van bijvoorbeeld het Carnaval des Animaux voor pianotrio, liederen van Ravel en Copland voor bariton en pianotrio, etc.

BECKAND
In 2015 verscheen als kado bij Aangenaam Klassiek 2015 de cd ©Beckand met daarop muziek van Tijl Beckands overgrootvader Charles Beckand. Met The Atlantic Trio stond Bas Verheijden in het middelpunt van dit project, waarbij zij ook samen werkten met onder meer Maarten Koningsberger en het Nederlands Blazers Ensemble. Voor Verheijden was dit project een prachtige samenkomst van al zijn kwaliteiten: hij nam muziek op als solist, liedbegeleider, met The Atlantic Trio en in grotere ensembles, waarbij hij zich ontfermde over het vertalen van de beperkte partituren naar uitvoeringen die meer pasten bij zoals men het rond 1900 uitvoerde. Bovendien was het zonnige repertoire van Beckand voorheen totaal onbekend! Het is dan ook extra leuk dat deze cd inmiddels dubbel platina bereikt heeft – meer dan 40.000 exemplaren werden verkocht. De kans is groot dat u – misschien zelfs zonder het te weten – een cd van Bas Verheijden in de kast heeft liggen…
www.basverheijden.com

PROGRAMMA

'De Laatste Noten'
Met werken van Schubert en Tchaikovsky die zij in hun laatste levensjaar schreven: hun laatste noten voor de piano.
Tchaikovsky’s 18 stukken opus 72. Door hemzelf Muzikale Pannenkoeken genoemd, roepen de sfeer van zijn ballet De Notenkraker op.
De monumentale laatste Sonate D 960 van Schubert neemt de luisteraar mee naar een verstilde klankwereld.

Voor een impressie zie onderstaande link.
https://www.youtube.com/watch?v=eYT1WqLD_Hs

Laatst aangepast opdonderdag, 01 juni 2017 12:42

Concert informatie

  • Datum: zondag, 27 november 2016
  • Tijd: 12:15 uur
  • Ticket: € 17,50; kinderen tot 15 jaar € 5,--
  • Locatie: Landgoed Daelenbroeck, Herkenbosch

 

Muziek moet het vuur doen ontvlammen
uit het hart van mannen, en tranen
brengen in de ogen van vrouwen.

Ludwig van Beethoven 1770-1827