Robert Smith en Israel Golani

Robert Smith is een Engelse barokcellist en gambaspeler. In 2012 won hij de Eerste Prijs, Publieksprijs én Bijzondere Prijs van de Bach-Abel Viola da Gamba Competition in Köthen. In 2013 omschreef The Strad zijn spel als “intensely expressive, highly dramatic.” Robert is medeoprichter van ensemble Fantasticus en treedt regelmatig op met Ton Koopman en het Amsterdam Baroque Orchestra. Hij woont tegenwoordig in Amsterdam.

Israel Golani studeerde af aan het Conservatorium van Amsterdam en The Royal Academy of Music in Londen in 2003. Inmiddels staat hij bekend als een prominent luit- en theorbespeler. In 2010 maakte hij zijn solodebuut op de barokgitaar tijdens het Festival Oude Muziek in Utrecht. Als ervaren basso continuo-speler trad Israel op met gerenomeerde orkesten als het Scottish Chamber Orchestra, De Nederlandse Bachvereniging en het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

PROGRAMMA

La Rêveuse
Pièces de Viole van Marin Marais.
Marin Marais (1656-1728) is de schrijver en uitgever van een vijftal muziekboeken, getiteld Pièces de viole, die als onuitputtelijke inspiratiebron dienen voor gambisten en liefhebbers van Franse barokmuziek. De honderden over deze boeken verdeelde muziekstukken zijn stuk voor stuk van de hoogste kwaliteit, geven een uitstekend beeld van de tijd waarin ze geschreven werden, en bieden het hele register aan stijlen, van heerlijk simpele deuntjes tot duistere tombeaus met al hun tinten van verdriet.
Het programma La Rêveuse (de dromer) is vernoemd naar een pièce de viole en biedt onmisbare hoogtepunten uit Marais’ oeuvre. De intieme combinatie van theorbe en viola da gamba versterkt de ideeën, en zeker ook de dromen, van Marin Marais.

Uitgevoerd wordt:
. Prelude (Premier Livre, 1686)
. Tombeau pour Monsr. de Lully (Deuxième Livre, 1701)
. La Guitare (Troisième Livre, 1711)
. Suite voor solo barokgitaar van Robert de Visée
. van Suitte d’un gout Etranger: L’Ameriquaine – L’Arabesque – La Reveuse – Le Badinage
. Gigue la Fleselle (Quatrième Livre, 1717)
. Suite in G uit Cinquième Livre, 1725

Laatst aangepast opdonderdag, 09 juni 2016 16:13

Concert informatie

  • Datum: zondag, 24 januari 2016
  • Tijd: 12:15 uur
  • Ticket: € 17,50; kinderen tot 15 jaar € 10,--
  • Locatie: Landgoed Daelenbroeck, Herkenbosch

 

Muziek moet het vuur doen ontvlammen
uit het hart van mannen, en tranen
brengen in de ogen van vrouwen.

Ludwig van Beethoven 1770-1827