Syrene Saxofoonkwartet

Het Syrène Saxofoonkwartet bestaat uit vier vrouwen die zich vernoemd hebben naar de Sirenen uit Homerus’ Odyssee: zeegodinnen die met helder gezang zeelieden verlokken. Syrène wil de toehoorder uitnodigen met haar muziek en de klassieke saxofoon laten klinken bij een uiteenlopend publiek. Het is hun energie, kwaliteit en sterke communicatie op het podium, dat hen geliefd maakt bij de luisteraar. De Syrènes hebben gestudeerd aan de conservatoria van Amsterdam en Utrecht, en zijn als eerste blazersgezelschap verwelkomd op de prestigieuze Nederlandse Strijkkwartet Academie. Het Syrène Saxofoonkwartet heeft alle grote Nederlandse concertpodia en vele internationale podia weten te bespelen. Het motto van Syrène is ‘friszoet & stevig’, een korte uitdrukking om hun talenten te formuleren: pittig, met vrouwelijke finesse en zeer begaafd.  Daarbij zijn de Syrènes het meest in hun element als zij zich bezighouden met hun kwartetspel.

Femke IJlstra (1982) is hoofdvakdocent saxofoon aan het Prins Claus Conservatorium Groningen. Zij studeerde bij Arno Bornkamp en sloot haar bachelor examen met groot succes af. In 2009 behaalde zij haar master diploma met onderscheiding. De jury waardeerde haar veelzijdigheid en intuïtieve spel. Veel van haar solistische optredens vinden plaats op kamermuziekfestivals of in samenwerking met hafabra en symfonieorkesten in binnen- en buitenland. Verder heeft ze al verschillende opnames gemaakt voor radio 4 en was ze te zien in het tv-programma Vrije geluiden. Femke remplaceert bij het ‘beste orkest ter wereld’, het Koninklijk Concertgebouw Orkest, en andere toonaangevende orkesten als de Radio Orkesten, Holland Symfonia, het Residentie Orkest en Anima Eterna (BE). Verder werkte ze met Holland Baroque Society en Calefax rietkwintet. Naast het Syrène saxofoonkwartet maakt Femke deel uit van HET Ensemble en MUSU.

Annelies Vrieswijk (1983) is een ambassadeur van de saxofoon als aanwinst voor de klassieke muziek. Door haar stijlgevoel, haar communicatieve spel en met haar vloeiende, ronde geluid weet ze de saxofoon moeiteloos in iedere muziekperiode thuis doen horen. Annelies studeerde saxofoon aan het Prins Claus Conservatorium bij Peter Stam, aan de Kungliga Musikhögskolan bij Christer Johnsson en aan het Conservatorium van Amsterdam bij Arno Bornkamp. Zowel haar Bachelor als haar Master heeft Annelies cum laude afgesloten. Tegenwoordig speelt Annelies naast het Syrène Saxofoonkwartet in het Rodion Trio. Verder remplaceert Annelies bij diverse Nederlandse orkesten en ensembles, zoals het Nederlands Philharmonisch Orkest, het Residentie Orkest, het Brabants Orkest en Asko|Schönberg.

Aukelien Kleinpenning (1987) heeft voor haar Bachelor en Master of Music gestudeerd bij Johan van der Linden aan het Utrechts Conservatorium. In april 2011 studeerde ze aan het Konservatorium Wien Privatuniversität. In 2009 deed Aukelien mee aan diverse projecten van het Nederlands Blazers Ensemble, waaronder het Nieuwjaarsconcert 2009 en de BBC Proms in de Royal Albert Hall in Londen. Naast het Syrène Saxofoonkwartet maakt Aukelien deel uit van het J.O.N.G.ensemble.

Femke Steketee (1989) is saxofoniste en is cum laude afgestudeerd aan hetKoninklijk Conservatorium van Den Haag bij Frank Timpe en Leo van Oostrom én aan het Conservatorium van Amsterdam bij Arno Bornkamp. Ze speelt, naast het Syrène Saxofoonkwartet, in het Haags Saxofoonkwartet en Neofanfare 9×13, maar ze speelde ook met het Radio Filharmonisch Orkest en remplaceert regelmatig bij het Residentie Orkest. Als soliste was ze te horen in het Concertino da Camera van Jacques Ibert met een ensemble van dit orkest, maar ook in de nieuwjaarsserie van het Zeeuws Orkest en tijdens de wereldpremière van een speciaal voor haar gecomponeerd concert voor saxofoon met het TY kamerorkest.

PROGRAMMA

Guillaume de Machaut (1300-1377): 
Le voir dit (Het ware verhaal) (1361), (arr. M. Toxopeus)

Frédéric Chopin (1810-1849): 
Preludes op. 28 (1839), Nr. 11, nr. 4, nr. 5, nr.7 en nr. 15, (arr. M. Toxopeus)

Gabriel Pierné (1863-1937):
Introduction et variations sur une ronde populaire (1936)

Gabriel Fauré (1854-1924):
Berceuse op. 16 (1878), (arr. A. Vrieswijk)

PAUZE

Gabriel Fauré (1854-1924):
Strijkkwartet op. 121 (1923), (arr. A. Vrieswijk)

Laatst aangepast opdonderdag, 09 juni 2016 16:14

Concert informatie

  • Datum: zondag, 29 november 2015
  • Tijd: 12:15 uur
  • Ticket: € 17,50; kinderen tot 15 jaar € 10,--
  • Locatie: Landgoed Daelenbroeck, Herkenbosch

 

Muziek moet het vuur doen ontvlammen
uit het hart van mannen, en tranen
brengen in de ogen van vrouwen.

Ludwig van Beethoven 1770-1827