Taralli ensemble

TARALLI

Taralli is een nieuw ensemble met vertrouwde namen uit de klassieke zangwereld. Initiatiefnemer Marcel Reijans (ook oprichter van Frommermann) speelde al langer met het idee om een voorstelling te maken, waarin het ijzeren operarepertoire centraal zou staan. Een theatraal concert op muzikaal en vocaal topniveau dat liefhebbers, kenners en leken kon bekoren. Marcel Reijans polste voor dit avontuur drie andere bekende stemmen uit de operawereld: tenor Jan Willem Schaafsma, bariton Robbert Muuse en bas-bariton Frans Fiselier.  Samen met de gelouterde pianist Maurice Lammerts van Bueren was de bezetting rond.
De naam voor het ensemble kwam uit de lucht vallen. Tijdens een vlucht naar Rome kreeg Reijans taralli geserveerd, een bagel-achtige snack met zoete en zoute varianten, voor elk wat wils. Wie eenmaal begint, kan niet meer stoppen.

MARCEL REIJANS / TENOR
Marcel Reijans is al meer dan twintig jaar actief op nationale en internationale podia in opera, oratorium en kamermuziek. Hij vertolkte 70 operarollen over de hele wereld (New York, San Francisco, Parijs, Berlijn, Barcelona, Hong Kong) en werkte met dirigenten als Barenboim, Rattle, Chailly, de Waart, Haenchen en van Zweden. In Nederland zong hij bij alle operagezelschappen en orkesten.  Als politicoloog en zanger weet hij hoe belangrijk het is om de onderbuikgevoelens van de toehoorder te raken. Echter de ene treffer is de andere niet. In de politiek schuilt een gevaar, in de zang is het een beloning (www.taralli.nl).

JAN-WILLEM SCHAAFSMA / TENOR
Tenor Jan-Willem Schaafsma zong operarollen bij De Nationale Opera, de Nederlandse Reisopera, Opera Zuid en de NPS Zaterdagmatinee. Hij was solist bij vele Nederlandse orkesten en werkte met dirigenten als Edo de Waart, Ed Spanjaard, Ivor Bolton en Reinbert de Leeuw. Tijdens zijn studie theologie in Kampen kwam hij tot de concusie dat hij het Goddelijke liever bezingt dan bespreekt.

ROBBERT MUUSE / BARITON
Bariton Robbert Muuse won in 2004 de MeesPierson Award van het Concertgebouw. Hij zong concerten en opera’s in Parijs, Salzburg, London, Amsterdam, Utrecht, Stuttgart, Verbiers, Riga, Israël en Miami. Hij werkte met vele Nederlandse orkesten en met dirigenten als Jan Willem de Vriend, Ed Spanjaard, Reinbert de Leeuw, Valerie Gergiev en Paul Goodwin. Robbert heeft, ondanks zijn Indische roots, een grote liefde voor de Italiaanse keuken, Spaanse wijn, Duits bier en Franse kaas. Hij houdt van koken, maar hij eet nog liever.

FRANS FISELIER / BAS-BARITON
Bas-bariton Frans Fiselier zong bij De Nationale Opera, de Nederlandse Reisopera, de Vlaamse Opera en De Munt in Brussel. Hij zong met vele Nederlandse orkesten, maakte tournees met het Nederlands Blazers Ensemble, Combattimento Consort Amsterdam en het Orkest van de Achttiende Eeuw en werkte met Jan Willem de Vriend en Frans Brüggen. Frans maakt deel uit van een ware opera familia: zijn vader was zanger, zijn broer is zanger, zijn vrouw is zangeres en inmiddels zet zijn dochter de familietraditie voort.

MAURICE LAMMERTS VAN BUEREN / PIANO
Pianist Maurice Lammerts van Bueren begon zijn carrière op 17-jarige leeftijd als begeleider van Theo Olof en het beroemde Nederlandse violistenduo Olof/Krebbers. Hij studeerde in Amsterdam bij Jan Wijn, won met Trio Suleika de Vriendenkrans van het Concertgebouw en gaf veel recitals in Europa, de Verenigde Staten, Taiwan en het Midden-Oosten. Maurice heeft fotografie als grote passie. Hij bewondert Anton Corbijn en Saul Leiter en fotografeert zelf het liefst met zijn 60 jaar oude Rolleiflex.

PROGRAMMA

SHADOW MEN, operateske afrekening door ensemble Taralli.
In het theatrale concert Shadow Men schieten de zelfbenoemde maffiosi van Taralli met scherp: rake noten en trefzeker vocaal vuurwerk uit het ijzeren operarepertoire. Hun vizier is tijdens deze showdown gericht op vrouwelijke iconen uit vierhonderd jaar opera: Carmen, Euridice, Donna Anna.Dames die de harten van de hardboiled hitmen harder doen kloppen, maar wier eigen hart zó wispelturig is dat de mond der mannen er voortdurend van overloopt.
In Shadow Men dalen de heren af naar onderbuik en onderwereld. Maffia meets La Musica. Barokke klanken uit het schimmenrijk, mediterrane passie bij falend openbaar vervoer en Mozartiaanse uitspattingen van een gigolo zonder scrupules.
Conclusie: Ja, das Studium der Weiber ist schwer.

Laatst aangepast opdonderdag, 09 juni 2016 16:15

Concert informatie

  • Datum: zondag, 04 oktober 2015
  • Tijd: 12:15 uur
  • Ticket: € 17,50; kinderen tot 15 jaar € 10,--
  • Locatie: Landgoed Daelenbroeck, Herkenbosch

 

Muziek moet het vuur doen ontvlammen
uit het hart van mannen, en tranen
brengen in de ogen van vrouwen.

Ludwig van Beethoven 1770-1827